Oslabení imunitního systému může někdy souviset i s nezdravým životním stylem. Pokud o sebe málo pečujeme, může se to vymstít právě na našem zdraví. Měli bychom se tedy zaměřit nejen na zdravý životní styl, ale také podpořit tělo vitamínovou bombou, třeba ve formě osvěžujících ovocných a zeleninových šťáv.
Mohou nám pomoci překonat kritické podzimní a zimní chřipkové období. Příprava je rychlá a jednoduchá. Výhodou doma připravených nápojů je, že přesně víme, z jakých surovin jsme si zdravé pití připravili. Podle naší chuti si můžeme namíchat nejrůznější druhy ovoce a zeleniny. Aby ovocné koktejly byly pro naše tělo vhodným nápojem, neměli bychom je v žádném případě doslazovat ani míchat s jinými potravinami. Pokud nechcete, aby nápoj obsahoval příliš mnoho cukru, nevybírejte si příliš sladké ovoce jako je hroznový cukr nebo banán. Nápoj by měl být vyvážený, aby co nejméně zatížil naše trávicí ústrojí, a přesto tělu dodal všechny potřebné látky. Do rozmixované šťávy, ale můžete přidat ořechy nebo semínka. Co je vhodné do čerstvých smoothie přidat? Zkuste oblíbená chia semínka. Díky gelu, který vznikne po namočení semínek, se vám nápoj zahustí. Obsahuje esenciální mastné kyseliny. Nápoj můžete potom využít jako vydatnější svačinu nebo lehkou večeři. Nápoje nikdy tepelně nezpracovávejte, zničili byste antioxidanty, které obsahují.
Vitamínové šťávy můžete vylepšit jakýmkoli netradičním ovocem. Například tropické ovoce camu camu obsahuje znatelně vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Do nápoje můžete přidat avokádo. Patří mezi plody s vysokým obsahem vitamínů a rostlinných proteinů. Avokádo můžete kombinovat s banány, jahodami i ořechy. Ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a aminokyselin, které preventivně působí proti kardiovaskulárním onemocněním. Bez obav můžete přidat plody goji, chlorelly a mořské řasy. Chlorella detoxikuje a čistí organismu.