Své si užila a užívají v tomto směru také vejce, sója, káva, cukr a mnohé další produkty. Náš jídelníček často přizpůsobujeme aktuálním trendům ve zdravé výživě. A stále se zkoumá, vznikají nové a nové studie, další názory, svou roli sehrají samozřejmě i lobby výrobců, média, reklama na to či ono. A pak už se v tom nějak začínáme ztrácet.
Týká se to také mléka. U něj se dnes často názory odborníků liší. Pít ho či nepít? Nakonec je na rozhodnutí, zda ano či ne, každý sám. Je to jeho volba. A nejvíce vlastně nakonec záleží na tom, zda nám chutná a zda ho právě náš organismus umí dobře zpracovávat.
Někdo ho nesnáší
Mnoho lidí pije mléko po dobu celého života a problém s tím nemají. Mají to jinak než ostatní savci, kteří ho konzumují jen jako mláďata. Člověk se prostě na stravu adaptuje. V případě mléka se na něj nejlépe adaptoval v oblastech, kde bylo jeho pití i v dospělosti zvykem. Zde lidé většinou o enzymy potřebné k jeho trávení nepřicházejí ani v dospělém věku. V oblastech, jako je Afrika nebo Asie, kde tomu tak nebylo se mléčná nesnášenlivost u dospělých vyskytuje mnohem častěji.
nesnášenlivost laktózy– je projev absence specifických enzymů, které jsou k jejímu bezproblémovému trávení potřebné, člověk pak různě intenzivně po konzumaci mléka trpí plynatostí a průjmy, pomáhá úprava stravování, většinou se nemusí vynechávat všechny druhy mléčných produktů
alergie na laktózu– při alergii laktóza z mléka vyvolá imunitní reakci, někdy i velmi prudkou, zjistí se obvykle již v dětství, pacientům pomáhá jen úplné vyloučení laktózy ze stravy
Někomu prospívá
Protože je mléko určeno k výživě mláďat, má velice hodnotné složení. Je bohaté na bílkoviny (to kravské jich má skoro jako maso), tuk a sacharid laktózu. Obsahuje vitaminy A, B, D, vápník, draslík, sodík a hořčík. Je k lidské výživě odborníky doporučováno hlavně pro vysoký obsah vápníku a živin. Tuky v něm obsažené (především kyseliny olejová a linolová) snižují hladinu cholesterolu. Peptidy snižují krevní tlak. Chrání prý také před obezitou. Podle poznatků vědců ze Světové nadace pro výzkum rakoviny (WCRF) mléko chrání proti rakovině tlustého střeva a konečníku.