Není hygiena jako hygiena aneb jak se vyhnout zubaři

Lidé, kteří se pohybují delší dobu v terénu, kde není zrovna možnost provádět důkladnou očistu celého těla, například v rámci horolezecké výpravy do Himálají, naprosto bez problémů přežijí v takovém prostředí třeba i čtrnáct dnů. Mnohem horší je to však s hygienou ústní dutiny, tam se delší zanedbávání nevyplácí a jistě i horolezci jsou si vědomi, že bez sprchového gelu se v horách obejdou, ale bez kartáčku na zuby a zubní pasty nikoli. Proč je tak důležité pečovat o svůj chrup každý den, bez ohledu na to, zda jsme v poušti Atacama s geologickou expedicí, anebo zda zdoláváme nějakou osmitisícovku?

zubní ordinace

Zubní plak je prevít – zubní plak je ideální prostředí pro rozmnožování bakterií, které mohou vytvářet vhodné podmínky pro vznik zubního kazu. Čištění zubů vlastně není nic jiného, než odstraňování plaku ze zubní skloviny. Jestliže si zuby čistíme pravidelně, je minimální šance na vznik nějakého defektu v ústní dutině, a tím pádem i nepříjemného zákroku v zubní ordinaci zubaře v Praze https://clinicplus.cz/.

zubař v Praze

Plak se drží i mezi zuby – někteří lidé nevěnují příliš pozornosti mezizubním prostorám, a to je chyba. Tam se také plak zadržuje a trvá-li to delší dobu, začne se měnit na zubní kámen a ten pak utlačuje dásně. Po určitém čase se dásně začnou odchlipovat od zubního krčku a začínají problémy se zánětem dásní, což může vyústit až v paradentózu a ztrátu chrupu. Dalším závažným problémem je množství bakterií, které se odtud dostávají do krevního oběhu a mohou být jednou z příčin infarktu myokardu.

Strava jako prevence – víte, že některé potraviny podporují rozvoj plaku, a jiné jej spíše brzdí? Ty, které jej podporují, jsou sladkosti z bílého cukru, bílé pečivo, alkohol, káva, sladké limonády a kolové nápoje. Brzdí jej naopak čerstvá zelenina a ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, mořské řasy Kelp a za studena lisované rostlinné oleje v BIO kvalitě.